Academy

Wanneer stap ik in met beleggen?

Wil je wel gaan beleggen, maar twijfel je of dit het juiste moment is? Je bent niet de enige. Is de markt overgewaardeerd of juist te volatiel? Feit is dat niemand de koersen kan voorspellen. Wachten op het perfecte instapmoment heeft daarom weinig zin. Wél kun je met een paar handige technieken jouw instapmoment zo goed mogelijk maken.

Met de juiste informatie kun je een koerswijziging tot op zekere hoogte voorspellen. Als de beurs perfect te voorspellen was, was beleggen wel heel eenvoudig geweest. Helaas moet de eerste glazen bol die dalingen en stijgingen foutloos kan voorspellen nog uitgevonden worden. Daardoor gaat elke investering op de beurs gepaard met risico om geld te verliezen. Zelfs voor de meest ervaren en ingelezen belegger.

Waarom de beurs onvoorspelbaar is​

Dat zit zo: alle beschikbare informatie over bedrijven en nieuws is van invloed op de bedrijfskoers. Die koers weerspiegelt niet alleen feitelijke informatie, maar ook de verwachtingen van investeerders. Deze verwachtingen komen echter niet altijd overeen met het bedrijfsresultaat en dat zie je dan weer terug op de beurs.

Daarnaast is er op de beurs geen sprake van een oorzaak-gevolg relatie. Als A gebeurt, wil dat niet automatisch zeggen dat ook B zal gebeuren, zelfs als dat wel in de lijn de verwachting ligt.

Met name deze twee factoren maken dat de beurs lang niet altijd te voorspellen is. Zelfs dan is het raadzaam om verstandig en weloverwogen te werk te gaan op beursvloer.

Neem de tijd

Het belangrijkste bij beleggen is de lengte van je beleggingsperiode, niet het exacte instapmoment. Natuurlijk zijn er momenten die gunstiger zijn dan andere om te beginnen met investeren. Echter, naarmate je langer op de beurs bent, wordt de invloed van jouw timing steeds kleiner. Bovendien loop je door te wachten ook de kans mis om rendement op rendement te behalen.

 

Wachten op het perfecte moment heeft dus weinig nut. Want hoe herken je dat moment als het zich voordoet?

Instappen in onrustige tijden

Onrust op de financiële markten en dalende koersen kunnen beleggers afschrikken om te investeren. Sommigen kunnen zelfs besluiten om hun bestaande beleggingen te verkopen, uit angst voor verdere koersdalingen. Die angst is natuurlijk niet geheel onterecht. Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet elke koersdaling leidt tot een crisis. Tussentijdse dalingen zijn een normaal onderdeel van beleggen.

 

Op de lange termijn vertonen beurskoersen namelijk een stijgende trend. Zelfs na aanzienlijke dalingen, zoals bij de internetbubbel (2001), de kredietcrisis (2007) en de coronacrisis (2020), zijn de koersen uiteindelijk hersteld. Zo sloot de AEX-index het coronajaar 3,3% hoger af dan het het jaar begon. Economisch onrustige tijden hoeven daarom geen belemmering zijn om te beginnen met beleggen.

Instappen op een piekmoment

Beleggers kunnen, naast de angst voor dalende koersen, ook twijfelen om in te stappen wanneer aandelenkoersen sterk gestegen zijn. Zij ervaren angst om op het hoogtepunt te kopen en meteen geconfronteerd te worden met een daling en gaan ervan uit dat na een sterke stijging een correctie onvermijdelijk is.

 

Toch is ook dit een bekende valkuil. Een sterke stijging op de beurs hoeft niet per se te wijzen op een aanstaande daling. Aandelenkoersen kunnen langdurig blijven stijgen, soms zelfs gedurende maanden of jaren. Als de economie groeit en bedrijfswinsten toenemen, zijn hogere koersen uit economisch oogpunt volledig te verklaren.

Vooroordeel: "Beleggen is tijdrovend en vereist dagelijkse aandacht."

Hoewel actief handelen op de beurs inderdaad tijd en inspanning kan vergen, is het geen voorwaarde om succesvol te beleggen.

Door te focussen op een gediversifieerde portefeuille van kwalitatieve beleggingen en regelmatig te herbalanceren, kunnen beleggers hun risico’s beheersen en toch profiteren van groeikansen op lange termijn, zonder dagelijkse aandacht te eisen. Het is dus mogelijk om op een verantwoorde en efficiënte manier te beleggen zonder dat het een fulltime bezigheid wordt.

Voor langetermijnbeleggers is een buy-and-hold-strategie vaak een effectieve aanpak waarbij men investeringen voor langere tijd aanhoudt en niet constant hoeft te monitoren. 

Leer meer over beleggen

Wat is beleggen?

De wereld van beleggingen kan op het eerste aanzicht overweldigend lijken. Wij leggen graag de ins en outs aan je uit.

Hoeveel wil ik beleggen?

Hoe veel je wilt beleggen is voor iedere persoon verschillend. We geven je daarom de tools om dat zelf te berekenen.

Waarin kan ik beleggen?

Bij MeDirect kun je beleggen in vier verschillende beleggingsproducten. Welke dat zijn en hoe ze verschillen lees je hier.

|me> en mijn beleggingen, het klikt

Alle beleggingsbeslissingen dienen gebaseerd te zijn op de juridische documenten. Deze documenten (Essentiële-informatiedocument (Eid), Prospectus/Basisprospectus en jaar- en halfjaarverslagen) zijn gratis beschikbaar op deze website en/of op de website van de uitgevende instelling. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Als je belegt, kun je een deel of al het geld dat je belegt verliezen. De prijs van beleggingen en eventuele inkomsten kunnen zowel dalen als stijgen.

Wil jij de website verlaten?

Houd er rekening mee dat het beleid van de externe site, of dat van een andere MeDirect-website, kan verschillen van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van deze website. De volgende website wordt in een nieuw browservenster of tabblad geopend.

Let op: MeDirect is niet verantwoordelijk voor enige inhoud op sites van derden, noch suggereert een link goedkeuring van die sites en/of hun inhoud.